Biologisch vlees bestellen: beter voor dier en mens

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich bewust zijn van de herkomst van het vlees dat ze consumeren. Er is een toename van het aantal huishoudens dat biologisch vlees koopt of biologisch vlees bestelt via een online slagerij. Deze gezinnen gunnen de dieren een beter leven en stellen prijs op minder medicijn- en antibioticagebruik door het vee. Op welke punten onderscheidt biologisch vlees zich van vlees dat door gewone veehouders gehouden is?

Koop biologisch vlees van dieren met meer leefruimte

Boeren die varkens, kippen of koeien houden, zijn aan een strenge regelgeving gebonden om hun vlees als biologisch te kunnen bestempelen. Zo moeten de dieren de tijd krijgen om te groeien. Kuikentjes mogen vanaf 6 weken naar buiten en kippen mogen pas na 81 dagen geslacht worden. Ook het aantal dieren dat zich in een stal bevindt en dat op 1 vierkante meter leeft, is aan een maximaal aantal gebonden. De biologisch gehouden dieren hebben dus meer leefruimte. Een koe heeft minimaal 8 meter ligruimte en mag meer dan 200 dagen buiten grazen. Een belangrijk voordeel van biologisch vlees bestellen is bovendien dat de dieren uitsluitend biologisch voer te eten krijgen. Voor het verbouwen van dit voer is geen kunstmest gebruikt.

Gezonde dieren en smaakvol vlees

Dieren op biologische boerderijen mogen niet alleen vaker naar buiten, maar hebben ook veel stro tot hun beschikking. Het voordeel hiervan is dat als varkens, koeien en kippen zich prettiger voelen en een beter leven hebben, ze natuurlijker gedrag vertonen. Ook worden de dieren van de bioboer niet blootgesteld aan pijnlijke ingrepen. Het vee ervaart dus minder stress, waardoor het vlees een aangenamere smaak heeft. De dieren krijgen ten slotte alleen antibiotica toegediend, als het echt niet anders kan. De kans dat er restjes medicatie in het vlees zitten, is dus bij biologisch gecertificeerd vlees minder groot.

Biologische kip en vlees van de biologische slager

Een van de erkende biologische slagers die een slagerij heeft en sinds 2011 online bestellingen bezorgt, is Jaap van der Plas. Bij JP Puurvlees kunt u biologisch vlees met een goede kwaliteit bestellen, waaronder biologische kip van Sjoerd Kok uit Lelystad. Ook rundvlees van Limousin-koeien, die gehouden zijn bij biologische veehouders, vindt u in het assortiment. Deze biologische slager is gevestigd in Nunspeet en de vleespakketten worden met een gekoeld transport in heel Nederland en Vlaanderen bezorgd.

Normaserveert.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart