Je eerste jam maken

Jam wordt gemaakt door stukjes fruit met suiker te koken totdat de pectine vrijkomt en het mengsel dikker wordt tot een smeerbare consistentie. De stukjes fruit worden vaak in blokjes gesneden of geplet. Bessen, druiven en steenfruit zijn de meest populaire vruchten die worden gebruikt om jam te maken. Jam werkt goed als vulling voor gebak en toast. Zelf jam maken vergt veel inspanning omdat je de ingrediënten lang in de pan moet mixen. Daarna moet je nog een poging doen om je kookgerei in je vaatwasser horeca te krijgen om ze allemaal schoon te maken. Maar zodra het proces is voltooid, heb je heerlijke potten jam. Als je eenmaal weet hoe je jam moet maken, kun je deze naar eigen smaak aanpassen door een combinatie van fruit en suiker toe te voegen.

Tools die je nodig hebt om jam te maken

Voor het maken van jam heb je wellicht meerdere dingen nodig die je kunt kopen bij Horecacentrumbrabant of elders. Je hebt een grote koekenpan of steelpan met dikke bodem nodig. Een zware pan zorgt voor een groter verdampingsoppervlak en voorkomt dat het fruit verbrandt bij verhitting. Bovendien kun je met een pan met dikke bodem lang koken zonder dat de inhoud verbrandt. Dit komt omdat de sleutel tot het maken van jam is om het water in het fruit te laten zakken, waardoor het dikker wordt met de suiker. Je hebt ook een hittebestendige spatel of houten lepel nodig om de jam te maken. In tegenstelling tot hun metalen equivalenten, bereiken hittebestendige kookgerei niet gemakkelijk hoge temperaturen of reageren ze niet chemisch met zure voedingsmiddelen. Je mag geen plastic spatels gebruiken, omdat deze kunnen smelten of chemicaliën in verwarmd voedsel kunnen lekken. Last but not least moet je hittebestendige afsluitbare glazen potten gebruiken om jam in te bewaren nadat deze is gekookt. Jam moet heet zijn wanneer deze in een gesteriliseerde pot wordt gedaan en wordt afgesloten om schimmelgroei te voorkomen. Alle lucht in de jam moet kunnen ontsnappen als onderdeel van het conserveringsproces, zodat het deksel met succes op zijn plaats kan worden gestofzuigd en een goede afsluiting kan vormen.

Ingrediënten die je nodig hebt om jam te maken

Het verdient de voorkeur om jam te maken met fruit met een hoog pectinegehalte, zoals citrusvruchten, appels, veenbessen, aalbessen, pruimen en kweepeer als je voor het eerst jam maakt. Je kunt ook bessen, appels en ander fruit gebruiken die pectine bevatten, dat samen met zuur en suiker in een gel verandert wanneer het tot een hoge temperatuur wordt verwarmd. Je hebt ook suikers nodig, niet alleen om de smaak zoeter te maken, maar ook om de gelachtige textuur van een goede jam te krijgen door ze te combineren met pectine en fruitzuren. Wanneer ze met suiker worden gekookt, worden deze vruchten van nature dikker, wat cruciaal is voor succesvolle resultaten. Suiker werkt ook als conserveermiddel, waardoor de kleur van het fruit behouden blijft en schimmelgroei wordt voorkomen. Suikerarme jams hebben vaak meer pectine nodig om op te zetten. Als het fruit dat je kiest niet genoeg natuurlijke pectine bevat, kan commerciële pectine aan jam worden toegevoegd.

Normaserveert.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart